Afscheidsfotografie, waarom zou je dat doen?

 

Tja, waarom zou je dat eigenlijk doen, een reportage laten maken van een afscheid? 

Eigenlijk is het niet zo vreemd. In een tijdperk waarin we allemaal haast hebben en vaak niet de tijd nemen stil te staan bij de dingen waar het echt om gaat.

In een tijdperk waarin iedereen bijna alles vastlegt op zijn of haar mobiel. Alleen op waardevolle momenten als een afscheid vinden mensen het vaak toch nog wel even lastig om foto's te maken. 

Zoveel foto's je maakt tijdens iemand`s leven, zo moeilijk is het ook om foto's te maken na de dood.

Toch is afscheidsfotografie zeker iets om even bij stil te staan. 

Een afscheid van een dierbaar persoon is naast veel verdriet, ook een moment van veel liefde en herinnering. Als familie en vrienden beleef je deze dagen vaak in een roes. Er moet van alles geregeld worden en het gaat allemaal in een sneltreinvaart aan je voorbij, je hoofd zit vol verdriet en de wereld draait maar door ...

Soms worden er wel snel wat foto's gemaakt door mensen om je heen, en dat is ook goed.

Maar eigenlijk zou je je daar tijdens de uitvaart of afscheidsdienst als familie of vrienden niet mee bezig moeten houden. Het is goed om juist dan iemand in te huren met het juiste gevoel voor sfeer en de juiste kennis en apparatuur.

Een professional die deze taak van jullie overneemt. Iemand die er voor zorgt dat alles vastgelegd wordt zonder te storen en in de weg te lopen, zodat jullie later rustig terug kunnen kijken op deze dag.

 

Ik probeer een overzicht te maken van de dag en alles eromheen, en daarnaast zeker de mooie sfeermomenten van dichtbij te vangen. Een hand op een schouder, dat mooie bloemstuk, het aansteken van de kaarsen, het is allemaal zo de moeite waard om te bewaren en terug te kijken.

Terugkijken van foto's is veel meer dan een boek doorbladeren. Behalve het helpen van de verwerking levert het, wanneer je samen met vrienden nog eens terugkijkt, vaak mooie gesprekken op. Herinneringen over de persoon en over de dag van afscheid. Gesprekken die anders misschien niet eens begonnen worden omdat het toch vaak moeilijk is het er later weer over te hebben. 

 

Afscheidsfotografie is zeker niet alleen waardevol voor jonge mensen, of mensen met jonge kinderen. Ook mensen op leeftijd vinden het vaak fijn iets tastbaars in handen te hebben van deze dagen. Wanneer je het grootste deel van je leven met iemand deelde, dan is het toch fijn om ook na een tijdje nog rustig op het afscheid terug te kunnen kijken?

 

Kortom: Afscheidsfotografie is zeker de moeite waard om over na te denken.