De mens achter Last-Moment... even wat meer over mezelf en Last-Moment.

 

Ik ben Ria Nijhof en woon in Eibergen.

Op mijn 12e verjaardag kreeg ik mijn eerste cameraatje, een Fuji. Ik denk dat mijn ouders af en toe wanhopig werden van alweer een vol rolletje, maar het was wel het begin van een hobby die er altijd zou blijven. Vanaf mijn eerst verdiende geld moest ik uiteraard zelf de foto's gaan betalen, en ondertussen spaarde ik voor een echte spiegelreflexcamera. 

In al die jaren heb ik naast mijn werk in de zorg diverse cursussen en trainingen gevolgd op gebied van fotografie om mezelf steeds verder te kunnen verdiepen. Toen eind jaren '90 de eerste digitale spiegelreflexcamera's betaalbaar werden was dat voor mij een logische stap. 

 

Jarenlang fotografeerde ik veel evenementen en werd ik af en toe gevraagd voor een feestje of een familie- of huisdierportret.

Allemaal leuk om te doen, maar het liefst fotografeer ik toch de dingen waar weinig te regisseren valt. Om te proberen de goede momenten te "vangen" en op die manier een beeldverhaal te maken van wat er die dag gebeurt, dat is wat me het meest voldoening geeft.  

 

En zo liep ik al jaren rond met het idee meer te gaan doen met fotografie. Maar zoals dat zo vaak gaat met iets wat je eigenijk wel zou willen, bleef het tot 2015 bij wat plannen en ideeën.

Je kent het vast wel, druk met van alles en nog wat, wilt wel wat nieuws, maar het komt er gewoon niet van. Bovendien is het lastig, er zijn erg veel fotografen en je moet jezelf op de een of andere manier kunnen onderscheiden als je er meer van wilt maken dan een hobby. 

Nadat ik een aantal jaren geleden een boek had gemaakt na het overlijden van iemand, met foto's uit zijn leven, maar ook foto's die ik zelf maakte van het afscheid, begon bij mij het idee te groeien daar wat meer mee te gaan doen.

Ik ging me oriënteren en zo kwam ik bij afscheids- en uitvaartfotografie terecht. Tijdens mijn zoektocht kwam ik er achter dat het een gewaardeerd vak is, maar ook een vak waar door veel mensen nog met een schuin oog naar wordt gekeken. "Want waarom zou je dat doen, een afscheid fotograferen?"

Dat was voor mij al snel duidelijk, waarom ik dat zou willen. Juist omdat het zo waardevol is van deze momenten een blijvende herinnering te maken. En omdat ik toch het liefst werk in een omgeving die zich niet laat regisseren, waar ik een verhaal moet maken van wat er op dat moment gebeurt. Een verhaal met foto's in een boek, dat voor mensen een waardevolle herinnering is van een dag waarop ze zelf aan veel momenten niet toekwamen.

Daarom is een fotoreportage maken van een afscheid iets wat ik graag doe.

 

Inmiddels zijn we 5 jaar verder en heb ik een aantal uitvaarten in verschillende vorm en op verschillende locaties mogen fotograferen. 

Het is goed om als fotograaf voor mensen in deze periode iets te kunnen betekenen. Dat is de reden dat ik besloot er in 2020 een officiële baan van te maken. en zo ontstond Last-Moment Afscheidsfotografie.

 

Waarom "Last-Moment"?

Omdat het de foto's zijn van de laatste momenten die je deelt met iemand. De laatste momenten die zo vaak in een roes voorbij gaan en waar je zelf zo veel van mist. Om juist die laatste momenten blijvend te herinneren en te bewaren. Om ze nog eens en nog eens door te kunnen kijken. Om ze samen met anderen te delen. 

Graag maak ik voor jullie de foto's van een afscheid, gebonden in een waardevol boek.

 

Denk je dat ik hierin voor jullie iets kan betekenen? Of wil je vrijblijvend graag meer informatie over afscheidsfotografie? Kijk dan verder op de website of neem even contact op. En vraag vooral alles wat je er van weten wilt, rare vragen bestaan niet, zeker niet in afscheidsfotografie .... 

 

Hartelijke groet, 

Ria